I-SEC Kft

Biztonságtechnikai Nagykereskedelem | Megbízható terméket, megbízható cégeknek!

Biztonságtechnikai Nagykereskedelem
Megbízható terméket, megbízható cégeknek!

DC – AKKU TESZTER

A készülék kis kapacitású biztonságtechnikai akkumulátorok gyors tesztelését teszi lehetővé.

A készülék szerviz célokra lett kifejlesztve!

Tápellátását a rácsatlakoztatott tesztelni kívánt akkumulátorról kapja. Csatlakoztatáskor a készülék azonnal egy feszültség mérést végez, miszerint a tesztelni kívánt akkumulátor feszültsége eléri-e a 12V-os határt. Ha igen akkor az „AKKU RENDBEN” zöld LED világít, ha nem, akkor az „AKKU HIBÁS” piros LED világít. Hiba esetén nem indítható tesztelési folyamat, mivel 12V feszültség alatt biztos, hogy lemerült, vagy hibás állapotban van az akkumulátor. Ha 12V felett van az akku feszültség, akkor megkezdhető a mérés, ebben az esetben a „terhelő áram” LED sor 1A-hez tartozó LED-je világít. A LED sor alatt található gomb segítségével kiválaszthatjuk, hogy a tesztelési folyamat során mekkora legyen a terhelő áram maximális értéke. A tesztelést a „MÉRÉS START” gomb megnyomásával indíthatjuk el. Eközben a „MÉRÉS” LED villog kék színnel. A mérési folyamat 4 másodpercig tart, a készülék az első másodpercben folyamatosan növeli a terhelő áram értékét az előzetesen beállított maximális értékig, majd ezen az értéken tartja még 3 másodpercig. Eközben folyamatosan méri az akku feszültséget, amely ha egy kritikus szint alá csökken (11,8V), akkor megszakítja a mérést (lekapcsolja a terhelést) és az „AKKU HIBÁS” piros LED-et bekapcsolja. A mérési hibát bármelyik gomb megnyomásával lehet törölni, és egy kisebb terhelő áram kiválasztásával megismételni azt. Sikeres mérés után az „AKKU RENDBEN” zöld LED világít.

Irányelvek:

Az akkumulátor terhelési teszt csak akkor ad pontos információt a tényleges állapotáról, amikor fel van töltve. Részlegesen vagy teljesen lemerített akku tesztelése hibát jelezhet akkor is, ha az jó vagy újszerű állapotban van.

Mérési eredmények kiértékelése (gyakorlati értékek):

Akku kapacitás Új állapotú Még használható Hibás
1.2 Ah –      2-3A többszöri teszteléssel

–      1-2A lemerült állapotban

–    2A feltöltött állapotban

–    1A lemerült állapotban

–     1A feltöltött állapotban

–     Lemerült állapotban, állandóan hibát jelez

7 Ah –      4-5A többszöri teszteléssel

–      2-3A lemerült állapotban

–    4A feltöltött állapotban

–    2A lemerült állapotban

–     1.5 -2A feltöltött állapotban

–     Lemerült állapotban, állandóan hibát jelez

Célszerű az üzembe helyezendő új akkumulátor kapacitását megmérni, mivel az egyes gyártóknál eléggé eltérő lehet a kezdő kapacitás!

 

Link: Termék információ és rendelés